onsdag 27 februari 2008

Den där gangstern Magdalena Ribbing



Det här med vett och ettikett kan ju vara svårt, och då är det tur att Magdalena Ribbing finns. Jag läser tvångsmässigt hennes "frågelåda" på DN.se och har alltid känt mig lika dum när jag inser att jag beter mig tvärt emot hennes rekommendationer. Fram tills idag.

Jag har dock känt mig lite tveksam till epitetet "folkvettsexpert" som denna Ribbing har fått, och undrat vilket folk man syftar på? Jag har antagit att det är "det fina folket". Fram tills nu, då mrs Ribbing kliver ut ur garderoben och visar vilken fullfjädrad gangster hon är!

TBHL ger er "Ribbing goes marodör på buss" ur DN.se idag:

"Fråga: Kan man säga till folk som utan minsta hänsyn babblar i mobiltelefon? Jag reser kollektivt två timmar per dag och vill kunna koppla av och läsa lite men det går inte då folk babblar i mobil högt och ljudligt. Jag är inte intresseraad av få ta del av mina medresenärers privatliv eller jobbsnack på bussen/tunnelbanan.
Vart tog integriteten vägen?


Svar: Ja du, det där är ett stort och stökigt problem som du knappast kan komma tillrätta med, så accepterat som det tråkigt nog har blivit. Men jag håller helt med dig, det är pinsamt med allt privatliv som babblas rätt ut i luften, och det är ofta oerhört störande. Och på ett sätt kan man förstå de babblande som använder sin restid praktiskt till annat, men följden är att de inte inser att de samtidigt lägger beslag på alla andras tid.

Det finns några sätt att försöka hejda det värsta babblet, även om jag inte tror att de fungerar i längden. En metod är att luta sig fram mot babblaren och säg ganska högt: "Alla hör vi vad du säger, och det vill vi inte". En annan är att lägga sig i samtalet, kommentera det som babblaren pratar om "nej men usch, sa han verkligen det" - "det där låter roligt" - "stackare, en sådan gräsllg chef du verkar ha" - "hinner potatisen blir färdig tills du kommer hem?" Det är svårare förstås, det kräver ju en del styrka av den som kommenterar. Men det är effektivt.

Sista utvägen är att du tar med dig ett head-set som stänger ute annat ljud. Eller öronproppar. Bedrövligt att man ska behöva sådant på allmänna kommunikationer!"

Okej. Det kan vara jobbigt att folk, inklusive mig, pratar högt om privatsaker i SL-trafiken. Men, att bete sig på det sätt som Ribbing rekommenderar känns verkligen inte okej någonstans. Det är både föraktfullt och nedlåtande. Åk taxi då människa, om det känns så jobbigt att frottera sig med pöbeln!

6 kommentarer:

  1. Det är en modern och osympatisk idé att vi inte skulle ha rätt att påverka våra medmänniskor i det offentliga rummet genom att berätta för dem om vi uppskattar eller inte uppskattar deras sätt att agera. Naturligtvis kan vi inte befalla dem att agera som vi själva vill. Men vi kan berätta vad vi tycker. Sedan får de avgöra om de vill ta hänsyn till det eller ej. Det är så en balanserad allmän åsikt om vad som är okej och inte är okej formas och sprids.

    Att våga tilltala andra på detta sätt är en del av det som kallas för "civilkurage", och som har blivit allt mer sällsynt i vårt samhälle. Motsatsen till civilkurage är "sköt dig själv och skit i andra". Denna inställning blir nu istället allt vanligare.

    Resultatet är, som vi alla vet, att vissa numera känner sig så kränkta, om någon säger åt dem att det är fel att stå och pissa i en port, att de anser det befogat att sparka ihjäl den som tilltalat dem.

    Om man nu uppfattar tunnelbanan som en pöbelaktig miljö beror det antagligen just på att miljön har blivit alltmer pöbelaktig ju mindre folk vågar prata med varandra och säga till om de inte uppskattar den andres agerande.

    SvaraRadera
  2. M Ribbing Vet har det skall vara ur den "diskreta" övre medelklassens perspektiv och tycker i allt hon skriver och säger att det skall hon också lära andra.. Det går mycket lättare att umgås så och det blir bättre för alla på det viset upprepar hon papegojlikt.

    Jag tycker att den övre medelklassen skulle hålla käft, sluta med att kräva tolkningsföreträde, sluta ta så jävla stor plats på sitt arroganta och överlägsna sätt och på allvar fördela sitt överskott till dom som är fattiga! Det kan väl inte höra till god ton M Ribbing?

    Det är civilkurage att korrigera andras beteende el. anonym Motsatsen är "sköt dig själv och skit i andra". Det är väl det senare den övre medelklassen och medelklassen alltid har gjort(förutom symboliska allmosor till pöbeln) när de alltid försett sig med sin oproporterneligt stora bit av vår gemensamma kaka. Vare sig det gäller att förbruka naturresurser till förmåner och ersättningar!

    Är det verkligen ok att resa så in i helvete som dessa resursstarka alltid gjort så att klimatet numera hotas för oss alla globalt? Bara som ett exempel! Om detta har naturligtvis näbbgäddan Ribbing inget att tycka eller anser sig korrigera. Däremot om folk talar högt i en mobiltelefon..
    Ja dom är "charmiga" de där i övre medelklassen.. Hur håller man ett champagneglas Ribbing, ja om man inte har råd att köpa champagne att slå i..??

    SvaraRadera
  3. Vart tog SL:s vagnar vägen där skyltar med överkorsade mobiltelefoner talade om att det var förbjudet att prata i mobiltelefon i den vagnen? Antar att skyltarna togs bort en efter en, när ingen tog någon som helst notis om förbudet utan fortsatte att prata precis som förut.

    Det är lite av vår tids dilemma just det där att så fullständigt 'skita' i förbud och föreskrifter. Inte visa någon som helst respekt för någon eller något. Det är tydligen också fritt fram att lägga upp fötterna på bänken mitt emot och bara strunta i att den blir nersmutsad. Säger någon till, blir den stackaren i princip bespottad.

    Om nu folk är så fruktansvärt ouppfostrade och inte förstår någonting av sig själva, borde det i varje! SL-vagn finnas en skylt med diverse ordningsföre-skrifter att titta på och som skulle gå att hänvisa till!
    Tycker desssutom att SL skulle återinföra vagnarna med överkorsade mobiltelefoner, ett par per tåg, och göra lite mer reklam för att det finns vagnar där mobilsamtal är förbjudna.
    OK, man skulle kunna svara och säga att man ringer upp men inte mer. Då skulle folk våga säga ifrån om det fortfarande missbrukas. Den som vill prata får se till att hamna i rätt vagn eller byta vagn. Det är ju fortfarande inte den som drabbas, dvs offret, som ska behöva byta vagn, eller hur?

    SvaraRadera
  4. Jag blir så förvånad över att så många tycks uppfatta det som Magdalena Ribbing skriver om som ett slags "njutningsmedel för överklassen".
    Att uppföra sig så väl man kan borde vi väl alla försöka sträva efter att göra? Ta hänsyn till andra - dvs sina medmänskor, kända och okända - har väl ingenting att göra med vilken samhällsgrupp man råkar tillhöra?
    Dessutom - många är osäkra, rädda att göra bort sig, har kanske inte så mycket erfarenhet av olika situationer. Ska det inte vara tillåtet för alla oss att få ett gott råd på vägen?
    Snälla Magdalena, bry dig inte om dessa dumma, oförskämda, egoistiska och(kanske förvänt) elitistiska kommentarer, utan fortsätt med att sprida hyfs, folkvett och glädje!

    "Luften i ringarna"

    SvaraRadera
  5. Men snälla människor... Visst är det oerhört viktigt att ta hänsyn till varandra, men vad är egentligen skillnaden på att tala i mobil eller med sällskap?? Det viktiga är väl snarare att man i båda situationerna talar så lågt det går och undviker "äckliga" detaljer. Men jag börjar luta åt att man faktiskt måste sluta bry sig så mycket om hur andra beter sig och inse att vi alla har olika syn och kultur. Jag försöker att alltid visa hänsyn men kan inte se att jag inte skulle få tala i mobil på offentlig plats när sällskapet brevid får tala hur högljudt som helst. Vad är det för fel på världen?
    Ann

    SvaraRadera
  6. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=299&a=751126

    Hon har gjort det igen.

    SvaraRadera