onsdag 4 juli 2007

Look at it or play in it

"Are we gonna look at it or play in it?" säger en av tvillingarna Olsen i 90-talsserien "Huset fullt". Det har snöat på bakgården och familjen står bara och stirrar. Men efter den repliken får familjen fart på sig och börjar leka och kasta snö på varandra. Det man kan lära sig av detta är att det finns två sätt att se på populärkultur. Den första är: look at it, och den andra är: play in it.

Den första kategorin är att vara nörd. Det är lika viktigt att veta allt om en populärkulturell företeelse som att uppleva den. Lika viktigt att veta exakt alla medlemmar, avhoppade och nuvarande, i Destiny's child som att gilla deras musik. Lika viktigt att kunna exakta citat från Seinfeld-avsnitt som att gilla själva serien. Lika viktigt att kunna hela Timbalands produktion och vad han heter egentligen som att gilla hans beats. Det är viktigare att kolla på snön än leka i den. Den andra kategorin säger kanske sig själv. Det enda viktiga är vad man gillar, att man gillar det. Inte viktigt att jämföra sin kunskap med andra. Inte alls intressant att veta massa saker för att sen kunna vinna i TP. Inte viktigt att kunna citera George Costanza i tid och otid eller veta att Kelis är ihop med Nas. Helt enkelt roligare att leka i snön än titta på den.

Men. Inom en snar framtid kommer icke-nördarnas tid vara förbi. Och felet är siter som Allmusic och Pandora:s fel. På Allmusic kan man, förutom att hitta musik som är lik den man gillar, hitta till exempel Timbalands hela produktion (han har för övrigt proddat allt ifrån "Pepsi Chart album" och bortglömda rnb-försök från andra hälften av 90-talet till Missy Elliott och Brandy). Och på gamla hederliga IMDB kan man sitta i timmar och koppla skådisar till filmer till regissörer, till filmmusik, och kanske till och med till din mamma.

Det jobbiga är att informationen går in i ena örat och stannar sedan kvar där inne någonstans. Förr eller senare blir vi nördar allihop.

1 kommentar:

  1. Jag är nörd. Sist jag kollade hade jag dock inte en enda av Timbz produktioner i min kollektion av tolvor. Hur kommer det sig egenligen?

    Är inte T den ultimata producenten i vår "nutid" som vi lever och musicerar i?

    / Dj 100hundar

    SvaraRadera