torsdag 2 augusti 2007

"I wanna be made!"

Det mesta av MTV: s programproduktion (utom musikvideorna alltså) är skräp. Ibland kan jag tycka det är lite kul att kolla på de där killarna som piercar ihop röven, försöker bli uppätna av krokodiler eller gör märkliga saker i en skateramp, men jag brukar bara orka kolla typ fem minuter. Det lysande undantaget i MTV:s programproduktion är "Made" som går på vardagkvällar klockan 19:00-20:00. Jag brukar kunna hålla koncentrationen hela programmet igenom - med andra ord, toppbetyg. Programmet handlar om tonåringar som vill uppnå något, typ "I wanna be made a beauty pageant". De får en coach som är elak och man får se hur de dag för dag jobbar för att nå sin dröm och vad folk på deras skola tycker om dem.

En del avsnitt är dock jobbiga att kolla på. Det är sådana som går ut på att en tjej med punkstil vill bli beauty pageant, eller en tjock kille som vill bli player och träffa en massa tjejer. Jag förstår och förstår ändå inte varför de vill bli omgjorda. De har ju uppenbarligen en egen stil som de utvecklat själva, sedan kommer de på att de måste bli balens drottning eller playerkille för att bli populära. Sedan får man se kommentarer från deras klasskompisar som säger; "jag tror aldrig hon kommer kunna vinna skönhetstävlingen!" eller "jag tror aldrig han kommer få en tjej!". Och sedan slutar programmet ändå alltid med att de lyckas (stageat eller inte). Man får dock inte se när de senare får en depression för att de förnekat hela sin personlighet för att bli populära.

Men. En del avsnitt är helt lysande. Igår ett avsnitt om en tjej som ville komma på vad hon skulle göra efter gymnasiet. Hon ville pröva olika yrken, och fick praoa som massageterapeut, med att jobba med underprivileged kids och jobba på kafé. Hon var dock ganska ofokuserad på arbetsuppgiftern och ville mest dra skämt, stå i centrum och få folk att skratta. Hela tiden kom hon en timme försent, hennes coach sa att hon hade attitydproblem och hennes chefer ogillade att hon ville stå i centrum och dra skämt om kundernas utseende. Till slut kom hon på vad hon skulle bli, och det var skådespelare/ komiker. Man fick se när hon gjorde teatersport och hon var verkligen sjukt duktig på det. Tro det eller ej men MTV hittade en naturbegåvning, och tjejen hade inte ens tänkt på att det var det här hon ville göra innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar