lördag 6 oktober 2007

Mama Africa




Reggae gillar mig. Min kärlek till rnb och hiphop känns hopplöst obesvarad, men när det kommer till reggae kommer kärleken inte bara från, utan också till mig. Det kan vara för att de som sjunger inte låter så arga, om man bortser från dancehallåtarna, utan väldigt snälla. Det kan vara för att jag är svag för det där med one love och rastafari unite. Eller så är det helt enkelt för för alla de där låtarna om mama Africa.

Varje reggaeartist med självrespekt måste sjunga minst en gång, och helst fler, om Afrika. Låtarna handlar mycket om hur fint det är i Afrika, vilka länder som ligger där och hur mycket kärlek mama Africa har att ge. Man tar också upp hur mycket problem det finns där och vikten av solidaritet med moderkontinenten. Ett stort tema är också slavhandeln som förde förfäderna med sig därifrån. Ibland kan man också bara sjunga; hur är läget mama Africa, du är världens moder och saker i den stilen. Men allra mest handlar Mama Africa-låtarna om att det är dags att åka tillbaka till Afrika. Om längtan tillbaka, hemlängtan, om saknad efter något slags urspung.

I en affär som säljer reggae i Stockholm är ägaren inte från Jamaica utan just Afrika, och han är väldigt skeptisk till detta fenomen. Tilläggas bör att han inte heller bekänner sig till rastafarireligionen. Han säger att de har sjungit om att åka tillbaka till Afrika sen 70-talet, ändå har de inte rört sig ett steg i den riktningen. Det är bara snack, menar han, de skulle inte klara sig en dag om de kom dit. De skulle komma ut på flygplatsen, få en chock och vända igen.

Litegrann grusade det där min romantiserade bild av saken, men mest tyckte jag det var roligt.

Reggae om Afrika, random urval:

Absolut bästa låten: So much love med Hakim (finns att lyssna på på http://www.myspace.com/hakimsmusic . Akon har också gjort en version av den som heter Mama Africa)
Abisha Mama Africa
Anthony B feat. Garnet Silk & Buju Banton Hello Mama Africa
Capleton, Lets go (Africa)
Junior Kelly African Bound
Peter Tosh Mama Africa
Sizzla Mama Africa (Garden of Eden)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar