måndag 15 oktober 2007

Slagord

MTV har den senaste tiden haft en liten röd text i vänstra hörnet, där det har stått "Free Burma". Och att stödja ett gäng rödklädda munkars fredliga kamp för demokrati i ett land som exotiseras intill "Tintin i Tibet"-nivå i nyhetsmedierna, är just så okontroversiellt att till och med den stora musikkanalen kan göra det. Att det dessutom handlar om motstånd mot en ond militärjunta som backas upp av USA:s antagonister Kina och Ryssland gör det hela ännu lättare.

Vart man än tittar råder konsensus om att det som händer i Burma är viktigt och exeptionellt och att vi bör visa vår solidaritet. På samma sätt råder det efter detdär misshandelsmordet konsensus om att ungdomsvåldet har ökat och blivit grövre och att det behövs fler vuxna på gatan.

Det är ungefär som i skolan när man fick lära sig att demokrati är bra, rasism är dåligt, och om ni ser någon som blir mobbad; säg genast till någon vuxen. Alla är lika värda och yada yada. Det där snacket ekade tomt då, och det ekar lika tomt nu.

Liv i luckan skulle det däremot bli om MTV körde med slagord som det inte råder tvångskonsensus om. Med sin räckvidd har kanalen potential att bli en riktigt subversiv kraft. TBHL har hela listan på slagorden MTV inte vågar köra!

6. Ronald McDonald har blodiga händer och förtrycker fattiga länder!

5. Ingen profit på kvinnors kroppar

4. Kött är mord

3. Krossa staten, krossa kapitalet

2. Klasskamp / kvinnokamp

1. Befria Irak nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar