söndag 2 december 2007

Player's anthem

Det är svårt att få nog av John Legends första skiva "Get Lifted". Framförallt kan man inte få nog av hans, hur ska jag säga, finstämda texter. Att den där Legend verkar vara en riktig player, det förstår man ju direkt. (Om inte annat har man förstått det av videon till "Save room" från senaste skivan").

Om vi börjar med andra låten på skivan; "Let's get lifted", så handlar den om vilket fantastiskt sex man kan ha med John Legend. Det kommer vara djuriskt, okontrollerat, underbart. Vidare handlar fjärde låten "Alright" om hur han är full och uppmanar en snygg brud som redan har en snubbe att gå hem med honom. Femte låten "She don't have to know" handlar som namnet antyder om hur han så gärna vill träffa sin chick on the side, hur hemligt det är och hur de gömmer sig för sina respektive och till och med åker till en annan stad för att inte bli upptäckta.

Så långt allt väl. Men i sjätte låten "Number One" sjunger John om hur han ångrar sin otrohet och aldrig ska göra om det - I said it the last time, but this is the last time och I promise not to do it again. Kanye West kör en härlig gästrapp på låten där han kontemplerar över sin penis:

...my heart don't got nothing to do with my penis
He got a mind of his own and he just be seeing shit
And I don't wanna cheat, but I don't be saying shit
I try to jack off, he ask me who is you playing with?
But I know he love you, he told me you was his favorite

Och som det inte räckte med det heter nästa låt "I can change" och gästas av Snoop. Den handlar helt enkelt om att nu har John/Snoop hittat en fin tjej och vill ändra på sin livsstil. Det är slut med festandet och brudarna och dags att settle down. Lite hora - madonna-syndrom lyckas de också få in i låten.

När jag pratar med folk om den här skivan brukar de tycka att det är lite komiskt med de där texterna. John Legend är såklart i allra högsta grad medveten om att han säger emot sig själv, han gör det väl för att få nån slags effekt, eller på skämt, eller så bryr han sig inte om vad hans texter handlar om. Men man blir liksom ändå lite provocerad. Jag menar, det vet väl alla att en gång player, alltid player.

2 kommentarer:

  1. alltså, det är ju en temaskiva. Get lifted är ju en musikalisk musik till den klassiska utvecklingsromanen, typ candide. Den ska läsas linjärt, som en bok: let's get lifted- john är kär i tjej nr ett, used to love u- john inser han inte älskar henne- alright, she dont have to know, number one, john knullar andra tjejer. Resten av låtarna- john inser att han kan förändras, vill stanna hos tjej nr ett, och att familjen är det enda som betyder något. det är en skiva med ett budskap.

    SvaraRadera
  2. Oj, hade inte sett skivan på det sättet. Du har verkligen en poäng, plötsligt känns min analys så mycket mindre initierad.

    Men ändå - jag tycker att skivans upplägg är för random för att den ska kännas episk. Var det verkligen så han menade att den skulle lyssnas på?

    SvaraRadera