måndag 3 december 2007

Vem guidar Vårdguiden?

Hypokondrikerns bästa vän heter Vårdguiden på nätet. Vad du kanske inte visste är att Vårdguiden vid sidan av förkylningar och stukningar även ger dig råd och hjälp om knepiga saker som relationer.

Under rubriker som "Vad är kärlek?" och "Ett liv i celibat" ger Vårdguiden välmenande och praktiska råd om allt från vad som händer i kroppen när man blir kär, till att lugnande berätta att det faktiskt inte är farligt att inte ha sex. Men när de vanliga texterna om munsår och hemorrojder är övertydliga och enkla att förstå på ett funktionellt sätt, blir relationstexterna smått bisarra i sin kontext. Det känns som att de riktar sig till barn eller förståndshandikappade. Vårdguiden verkar vilja klappa mig på huvudet, oklart varför.

Framförallt texten "Hur blir man tillsammans?" väcker en del förundran. Ett stycke handlar om hur man tar kontakt med någon man är intresserad av och där kan man bland annat läsa:

Om du inte vågar prata med personen alls kan du kanske börja med att skicka ett sms, mms, mejl eller ringa. Då kan ni lära känna varandra innan ni träffas på riktigt. Om personen inte svarar behöver det inte betyda att han eller hon inte är intresserad. Det kan bero på tidsbrist eller blyghet. Försök igen efter några dagar. Om det fortfarande inte kommer något svar måste du kanske inse att personen inte är intresserad. Det kan vara svårt att ta, men det kan ändå kännas bättre än att inte veta. Nu kan du gå vidare med ditt liv och försöka koncentrera dig på någonting annat.

Kanske är det så att många ringer till Vårdguiden och frågar; "hej, jag har messat ett span och hon svarar inte, vad betyder det?" Då kan det kännas tryggt att ha Landstingets godkännande att försöka igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar