onsdag 19 mars 2008

Förorten är fin på avstånd

Jag drömde att Adam Tensta frågade om mitt telefonnummer. Fast i drömmen såg han mest ut som Chris Brown, fast mycket fulare.

I vilket fall. Sen var jag tvungen att kolla upp avsnittet av Doreen 21:30 där han är med. Och som vanligt i de sammanhang han har valsat runt de senaste månaderna, lyckas han med konststycket att prata om sig själv utan att egentligen säga något. Han lutar sig tillbaka och vänder frågan tillbaka, låter den hänga i luften.

Kanske är det mest imponerande med killen inte de där låtarna som går nonstop på P3, utan att han tycks utnyttja musiksveriges fascination för förorten till synes på sina egna villkor. Från noll uppmärksamhet som Adam till hype som Adam Tensta, utan att falla i någon av de snillrika förortsfällor som gillras. Eller?

Adam Tenstas musik är mycket mera beats och produktioner än ord. Samtidigt har han tagit namnet Tensta just för laddningen och spänningen som ligger i ordet. Succén kanske var given från början: snygg, slickad och housig hiphop på engelska från en stilig kille med ett häftigt namn från ett exotiskt ställe på blå linjen.

För hiphop får gärna heta förort, så länge den inte låter förort. Alla vill liksom åt det där häftiga, den där magin som ska finnas i musik från förorten, men helst ska det inte höras på den var den kommer ifrån.

Förorten verkar vara finast på avstånd. Där är den exotiserad rakt upp och ner; drömlik, farlig och lite romantisk. Och det är fritt fram för allsköns journalister, liksom jag boendes långt därifrån, att ömsom skriva upp och skriva ner förorten efter humör; och ge den dess förutbestämda plats i TV och överallt.

6 kommentarer:

  1. Ett väldigt bra exempel på det här är DN på Stan som i varenda nummer intervjuar någon som är aktuell och ställer frågan "favoritförort". En förutsättning för de flesta är ju onekligen att man bor i innerstan...

    SvaraRadera
  2. linnea: behöver det väl inte alls vara? däremot kan det vara en markör om att personen ifråga bort i förorten eller inte. sett ur det perspektivet handlar den frågan snarare om vad som är att räkna som förort och inte, eftersom verkar hitta på lite efter eget huvud vad som är lagom förort för dom. är midsommakransen en förort? ja, uppenbarligen. eller så är det småstadskänslan som den personen som väljer kransen som förort vill komma åt.

    SvaraRadera
  3. http://alazif.se/

    SvaraRadera
  4. 3 comments, it made my day!

    Och sen, den här mixen med Al Azif och dr Alban var ju hur tung som helst. Men är den på allvar? Med tanke på hur hett det är med eurodisco antar jag att den är på fullaste allvar och mer därtill.

    Tänker också att den här fascinationen för förorten på behörigt avstånd är som det här med kärleken till multikulti. Typ; mångkultur, ja tack, bara jag kan välja när jag vill se den, och helst bara i form av folkdans och starka kryddor.

    SvaraRadera
  5. Visst är det på riktigt. Kan vara årets låt!

    SvaraRadera