torsdag 26 juni 2008

Duktig på jobbet

Tyvärr är jag inte på väg till hembyn utan på väg till ett sommarjobb i en kommunal verksamhet för utvecklingsstörda. Då jag själv verkar bo på gruppbostad kan detta kännas lite förvirrande. Betryggande är då att personal inom vård och omsorg, liksom studenter på universitetet, uppvisar slående likheter oberoende av var arbetsplatsen råkar ligga.

Själv är jag mest fascinerad av den ordinarie personalen som jag fördomsfullt kategoriserar som käcka, glada, hurtiga, snygga och etniskt svenska tjejer och kvinnor. Det här är personer som alltid kommer till jobbet med ett leende, och så mycket social kompetens att man gapar av förundran. De har så mycket energi att det rinner över, och de bara älskar att jobba med människor.

De har ett perfekt privatliv, som de nämner först i förbifarten, sedan berättar mer utförligt om. De har en sambo eller man som heter Kjelle, Bosse, Stefan eller Thomas. De har ett hus i naturskön miljö, alternativt ett landställe. De har två döttrar eller två söner som går på mellanstadiet. De har perfekt hy och tunna guldsmycken. De är alltid morgonpigga. De planerar semestern långt i förväg. De uppfostrar barnen till att ta ansvar. De har körkort och bil och åker med bilen nästan överallt, förutom när de joggar. De har ett tjejgäng som de träffar ibland. De jobbar deltid för att ha tid med barnen, alternativt jobbar heltid för att de har så sjukt mycket energi.

Och framförallt, verkar de inte ha brist på pengar. De säger visserligen att lönen försvinner så fort den kommer in på kontot, men samtidigt har de: villa, bil, barn, hund, landställe, inga skulder, semesterplaner.

Hur funkar det då, kanske man undrar. Vård och omsorg är ju sjukt underbetalt? Jo, förstår ni, nu är det så fiffigt ordnat i vårt samhälle att de kvinnor som bildar par med män, tenderar att hamna med/ välja män som tillhör en högre samhällsklass. Dessutom tjänar män mer än kvinnor, oberoende av klass, och av tradition håller de sig till de branscher som är mansdominerade och därför har högre löner. Kjelle, Bosse, Stefan eller Thomas kanske har egen målerifirma eller akademiker av något slag. En låginkomsttagare plus en höginkomsttagare ger två inkomster som inte går av för hackor.

Sedan har de här duktiga kvinnorna också gjort allting rätt. Gått ut grundskolan eller gymnasiet och börjat jobba direkt, fått fast tjänst, köpt villan i rätt tidpunkt, inte skuldsatt sig genom sms-lån eller csn-lån. Inte börjat knarka eller sörpla för djupt i bag-in-boxen. Inte skilt sig. Inte blivit sjukskrivna för ofta. Och framförallt, bildat par tidigt och därför kunnat cutta alla kostnader i två.

De har gjort allting rätt och det föll sig så naturligt för dem. Tacka fan för att de är glada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar