torsdag 3 juli 2008

Rätt musik på rätt date

Vilken musik ska man spela för en date? Det är en fråga som debatterats i långa tider. Jag frågade en vän som svarade "något lugnt". Men det är alldeles för löst uttryckt så jag tänkte ägna några rader åt att reda ut begreppen. Man kan i korthet säga att det beror en hel del på vilken typ av förhållande du är ute efter. Därmed kan man ju vilja signaler olika saker med sitt musikval.

Om du är ute efter ett seriöst förhållande, är det helt i sin ordning att spela K-Ci & Jojo:s "All my life" eller Zapp & Rogers "I wanna be your man" för din tilltänkta. Ett säkert kort är också Gentlemans "Confidence", hela skivan från början till slut. Lauryn Hills "The Miseducation of Lauryn Hill" kan möjligen kännas lite tung, men är å andra sidan packad av den slags stora och komplicerade känslor som brukar sägas utgöra basen för ett parförhållande. Några personliga favoriter är också Third Worlds "96 degrees in the shade", typ allt med Tanya Stephens samt valda delar av Jagged Edges låtar. Om man vill vara särdeles pretto kan man också spela vad som helst med Leela James, India Arie eller Ben Harper.

Men misströsta inte! Även för så kallade lösa förbindelser finns många bra låtar och skivor att spela! En klar favorit är D'Angelos "Voodoo", hela skivan. Det går också bra att spela Mariah Careys "Heartbreaker", eller Ushers "Love in this club". Eller Janet Jacksons "Damita Jo", även här hela skivan. Det kan också vara på sin plats med något skojfriskt - som A Tribe Called Quests hela diskografi eller De La Soul "De La Soul Is Dead". R Kelly och Joe är förstås självskrivna i sammanhanget, liksom John Legends båda skivor.

Och om du inte är säker på vilken slags relation du är ute efter på förhand, finns faktiskt en hel del godbitar att välja mellan också! Jaheims "Still Ghetto" är en klar favorit, särskilt låtarna "Fabulous" och "Put that woman first". En best of-skiva med Aailyah kan heller inte slå fel! Eller varför inte något med Kevin Michael?

1 kommentar:

  1. Haha!
    Jag konsultar dig till nästa dejt. Jag har väldigt svårt att vara ensam med folk...du skulle inte kunna tänka dig att stanna ett tag efter att du riggat med själva soundtracket?

    "Det här är Leila, min dejtsoundtrackar, hon kommer stanna med oss en stund för att lätta upp stämningen."

    Yes!

    SvaraRadera